Fra covidioter til ”antimyndighedsekstremister”

Vi betaler årligt fire milliarder kroner i mediestøtte over skatten for, at medierne til gengæld skal give os fyldestgørende information om verdenssituationen. Free21 i Danmark spørger: Er det dét, vi får?

Foto: Public Domain

Sammen med de andre nordiske public service-stationer, kan vi her i DR afsløre et netværk på mindst 152 personer, som altså ifølge eksperter helt systematisk – og i stort omfang – spreder russisk disinformation i Norden. I netværket er eksempelvis russiske organisationer, spionage-dømte personer og personer med bånd til russiske efterretningstjenester. Og i alt 52 af personerne fra netværket er danskere eller folk, der bor her i Danmark”.

Sådan startede TV-Avisen sendt kl 21. onsdag d. 17. maj[1]. De første 10 minutter af udsendelsen handler tilsyneladende om at problematisere en gruppe af borgere med en anden mening end Statens.

Til formålet bruger de ”konspirationsteori-eksperten” Jakob Bæk Kristensen, som fortæller, at den russiske disinformation er effektiv, når den ”kan tale direkte ind nogle miljøer, som allerede nærer en dyb mistillid til det politiske system eller mainstream-medierne[2]”. Han beskriver folk i disse miljøer som ”nyttige idioter” for russiske interesser og fortsætter med at forsikre om, at tendensen kan ”udvikle sig i mange ret forfærdelige retninger[3]”. Således får RUC-forsker Jakob Bæk Kristensen og TV-vært Maria Yde udstillet denne helt specifikke borgergruppe som en trussel for demokratiet.

PET nævner da også ”antimyndighedsekstremister” i deres nyeste vurdering af terrortruslen i Danmark[4], hvor de introducerer begrebet ”hybridisering” for at fortælle, at konspirationsteorier nu regnes med som en del af trusselsbilledet.

Men hvem er disse mennesker helt præcist?

Dette indslag i TV-avisen kommer i kølvandet på et langt forår, hvor DR og andre medier har haft travlt med at drage paralleller imellem vaccine-skeptikere, Onkel Reje-kritikere, samt folk, der sætter spørgsmålstegn ved det USA-politiske narrativ om krigen i Ukraine.

Allerede d. 6. maj gjorde DR opmærksom på, at modstanden imod Onkel Reje særligt har spredt sig i ”grupper, som fandt sammen under coronapandemien” og som i RUC-forskningens kortlægning er blevet ”markeret som kraftige vaccine- og coronaskeptikere[5]”.

Mediet pov.international og TjekDet samkørte allerede d. 5. april 2022 coronaskeptikere og kritikere af Ukraine-narrativet med en artikel under overskriften: ”Nu spinner coronaskeptikere konspirationsteorier på krigen i Ukraine[6]”. Her i uge 20 kørte kampagnen så igen som PR for DR’s nye ”dokumentar” ”Skyggekrigen”. DR’s egen ”ekspert” Jeanette Serritzlev, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, siger da også, at ”en hel del gik i seng d. 23. februar 2022 som vaccinemodstandere og vågnede op d. 24. februar med en meget klar holdning til regeringen i Kiev og til Ukraine[7]”.

Således har DR og andre statsstøttede medier, ved brug af deres sædvanligt snævre udvalg af eksperter, fået sat en cirkel om samfundets ”problembørn” (eller måske rettere: Problemborgere). Både i Skyggekrigen og i TV-Avisen fra d. 17. maj lyder Serritzlevs analyse nemlig, som følger[8]:

“Når man ser på folk i de netværk, bør man huske, at de ikke nødvendigvis ser sig selv som talerør for Kreml. De har typisk oplevelsen af, at de selv og kritisk har tilegnet sig den information”.

Serritzlev portrætterer altså disse anderledes tænkende borgere som ofre. Ifølge hende siger de blot Staten Danmarks narrativ imod, fordi de er ofre for et maskineri, som den russiske stat har igangsat.

Man har i lang tid kunnet risikere at blive udskammet som ”putinist” ved at sætte spørgsmålstegn ved Statens foretrukne narrativ om Ukraine. Men det skelsættende ved TV-Avisen fra d. 17. maj er, at dette netværk af 152 mennesker i Norden bliver italesat i nærmest samme sætning som ”russiske organisationer, spionage-dømte personer og personer med bånd til russiske efterretningstjenester”. Herefter vises videoklip af hhv. partileder Mads Palsvig og borgerjournalist Jesper Larsen.

Det er påfaldende, at DR bruger netop disse to personer som eksempler på de 152 i Norden, som ”systematisk spreder russisk disinformation”. For hvis det er rigtigt, at der indgår ”spionagedømte og folk med bånd til efterretningstjenester” i netværket, hvilket de starter ud med at slå fast, ville det så ikke være mere oplagt for DR at tage udgangspunkt specifikt i disse mennesker?

Man får næsten fornemmelsen af, at Mads Palsvig og Jesper Larsen er blevet klippet ind i sammenhængen for motivere seerne til at associere de to herrer med de ”tunge ord” brugt i udsendelsen; såsom ”spion”, ”russiske organisationer”, ”bånd til efterretningstjenester” osv. Hvis dette er tilfældet, er indslaget et eksempel på bagvaskelse.

Men – for den opmærksomme seer – er det tydeligt, at netværkets spionagedømte mv. ikke indgår i indslaget, da speakeren efter klippene med hhv. Mads Palsvig og Jesper Larsen siger: ”Andre aktører i netværket er for eksempel medlemmer af russiske organisationer, spionagedømte personer eller personer med bånd til russiske efterretningstjenester…”. Derfor kan man argumentere for, at DR her blot udstiller Jesper Larsen og Mads Palsvig som to eksempler på Jakob Bæk Kristensens nyttige idioter. Hvis dette er tilfældet, er indslaget stadig et eksempel på bagvaskelse.

Hvad er formålet? Er man på DR mon begyndt at føre krig imod folk, der formidler andre vinkler på ømtålelige emner, end hvad Staten gør?

Det giver i hvert fald minuspoint på DR’s troværdighedskonto, at de ikke offentliggør nogle af de farlige navne på listen over de 152 personer, og i stedet udstiller Mads Palsvig og Jesper Larsen i konteksten. Og det ville under alle omstændigheder hæve niveauet, hvis de underbyggede med flere konkrete eksempler på netop den disinformation, som DR beskylder dem for at have spredt. Så ville seerne også have mulighed for selv at undersøge holdbarheden af historien.

En mulig forklaring på, hvorfor DR ikke disker op med flere navne, kan være, at de faktisk slet ikke har spionagedømte o.lign. i kikkerten og blot har lavet historien for at smide de to herrer under bussen (?)

Noget tyder på, at der kan være noget om snakken – hvis man ser tredje episode af Skyggekrigen, lugter det nemlig stærkt af karaktermord. Her klippes vilkårlige optagelser af Jesper Larsen sporadisk ind imellem reportager om en slags putinistisk trollefabrik, og der gøres et stort nummer ud af, at to journalister sidder i DR’s gemakker og researcher sig frem til, at hans hjemmeside ligger på en russisk server[9].

Jesper Larsen har dog tilbage i 2019 offentligt udmeldt på sin Twitter-profil, at han har valgt at hoste sin hjemmeside i Rusland for at beskytte sin ytringsfrihed[10]. Han har oven i købet dokumenteret dette i en mailkorrespondance til DR, inden de fik redigeret og publiceret Skyggekrigen.

Hvorfor bruger de det så som et klimaks uden yderligere kommentarer?

I en mailkorrespondance til DR oplyser borgerjournalisten, Jesper Larsen, at han hoster sin hjemmeside i Rusland for at beskytte sin ytringsfrihed. Hvorfor bruger DR dette som et klimaks uden yderligere kommentarer?”, spørger Line Lauridsen. Foto: Screenshot af mailudsnitmodtaget af og med tilladelse fra Jesper Larsen

Dette bekræfter, at DR’s ”afsløring” af hans brug af russiske servere netop handler om karaktermord – hvis ikke om et behov for at hæve niveauet af drama i deres dokumentar. Alle tre episoder i dokumentaren er nemlig baseret på en tynd fortælling om mystiske russiske spionskibe i dansk farvand – opdagelser, som i DR-regi flere gange er blevet sat i forbindelse med sprængningen af Nord Stream-rørene. Men på ironisk vis slutter sidste episode af Skyggekrigen med en konstatering af, at ikke engang deres egne eksperter vil drage konklusioner ud fra projektets fremfundne data[11].

Derfor er dokumentarens eksistensberettigelse tvivlsom i sig selv. I ugevis, synkront med lanceringen af Skyggekrigens tre episoder, blev historien om, at ”russiske spionskibe kortlægger kritisk dansk infrastruktur”, kørt gevaldigt op i hele DR. Derfor bliver det næsten pinligt, når Maria Zakharova – talsperson for det russiske udenrigsministerium – d. 3. maj udmelder følgende via den russiske ambassade i Danmark[12]: ”Jeg skal informere de uvidende: I perioden fra d. 19. til 24. september 2022 udøvede Østersøflåden praktiske aktioner ved Østersøens havområder som en del af en planlagt øvelse”.

Maria Zakharova via Telegram, d. 3. maj: ”Jeg skal informere de uvidende: I perioden fra d. 19. til 24. september 2022 udøvede Østersøflåden praktiske aktioner ved Østersøens havområder som en del af en planlagt øvelse”. Foto: Screenshot Russian Embassy in Denmark på Telegram

Endnu mere pinligt bliver det, når Berlingske i en anden sammenhæng kommer frem med informationer, som tilbageviser Skyggekrigens hovedtese. Berlingske skriver:

Der er tre officielle efterforskninger af, hvad der førte til malstrømmen af bobler fire forskellige steder over gasrørene i Østersøen 26. september sidste år. Den danske, den svenske og den tyske (…). Ifølge oplysningerne til blandt andet Süddeutsche Zeitung var de russiske skibe en af de allerførste teser, som efterforskningerne zoomede ind på[13]”.

Og fortsætter:

“Det kunne ifølge oplysningerne til Süddeutsche Zeitung hurtigt henlægges igen og er ikke længere en aktiv efterforskningsretning. I hvert fald ikke i Tyskland. Herhjemme vil hverken Københavns Politi eller PET kommentere de russiske skibe. Imens siger svenske Mats Ljungqvist til den svenske avis Expressen, at efterforskerne udmærket kender til skibsbevægelserne i området i ugerne og månederne før sabotagen”.

Det betyder også, at alt det mediedrama, vi har været vidne til under udgivelserne af Skyggekrigens tre dele, klinger noget hult. Og det bliver ikke mindre pinligt af, at Skyggekrigens episode 3 ligefrem er navngivet ”Kampen om sandheden”. For meget tyder på, at dokumentaren er et stykke journalistisk makværk, der fremsætter dramatiske teser, som ikke holder i retten.

Men selv om det er pinligt i en næsten komisk grad, er det også alvorligt. Skyggekrigen er tykt akkompagneret af dyster strygermusik, der skal kompensere for rækken af ”afsløringer”, som ikke har noget på sig. Alligevel, selv om dokumentaren mest af alt minder om en spillefilm, har den sat gang i en hel masse – for eksempel, at Mette Frederiksen i TV-Avisen fra d. 17.maj udtaler om de 152 i netværket, at ”det er et anliggende for efterretningstjenesterne”.

Og derfor bliver det hele alligevel en smule mere ubekvemt for magtkritikere end den efterhånden tilvante udskamning.

– Vi betaler årligt fire milliarder kroner i mediestøtte over skatten for, at medierne til gengæld skal give os fyldestgørende information om verdenssituationen. Men bagvaskelse i spillefilmsformat er, hvad vi får i stedet for.

Og det er vigtigt at skabe debat om…

For det er ikke kun Jesper Larsen og Mads Palsvig, der bliver smidt under bussen – det er de demokratiske principper og dermed også os alle sammen. Før handlede det om corona – nu har debatten om Onkel Reje og Ukraine betydet, at medier kortlægger og udstiller den tidligere nævnte gruppe af problematiske borgere. En gruppe, som hurtigt er gået fra at være ”covidioter” til ”antimyndighedsekstremister”. Denne kortlægning samt DR’s karaktermord på, hvad man kan betragte som to af gruppens talsmænd, vidner om et betændt medieklima, hvor visse holdninger er bandlyste – en tendens, som især har taget fart siden covid-nedlukningerne.

Men demokrati handler nu engang om, at der skal være plads til magtkritik og anderledes tænkende mennesker.

En realitet, som DR-journalisterne bag Skyggekrigen på intet tidspunkt forholder sig til.

Så det store spørgsmål er:

Hvem er nyttige idioter hvordan?

DOWNLOAD PDF – PRINT- LÆS – DEL

Pdf i høj print opløsning (kvalitet)

Pdf i lav print opløsning (kvalitet)

Pdf i sort hvid print

Kilder

[1] https://www.dr.dk/ TV-Avisen: ”Nordisk netværk spreder disinformation”. 17.05.2023.

https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen_-nordisk-netvaerk-spreder- misinformation_386799?fbclid=IwAR0R1UQiFyB9QyaBmW-XbRvYclxdnS- OmpqKCwOH1JbWi9-SbkCQgtoz9WE

[2] Ibid. Tidskode: 6:40 – 6:19

[3] Ibid. Tidskode: 8:40 – 8:43

[4] https://pet.dk/ PET Nyhed: ”Terrortruslen mod Danmark er præget af nye tendenser”. 28.03.2023.

https://pet.dk/pet/nyhedsliste/terrortruslen-mod-danmark-er-praeget-af-nye- tendenser/2023/03/28

[5] https://www.dr.dk/ Rasmus Jungersen: ”Coronaskeptikere står bag hetz af Onkel Reje: ‘Det er dem, som for alvor har smidt brænde på bålet’”. 06.05.2023. https://www.dr.dk/nyheder/indland/coronaskeptikere-staar-bag-hetz-af-onkel-reje- det-er-dem-som-alvor-har-smidt-braende

[6] https://pov.international/ TjekDet: ”Nu spinner coronaskeptikere konspirationsteorier på krigen i Ukraine”. 05.04.2022. https://pov.international/coronaskeptikere- konspirationsteorier-ukraine/

[7] https://www.dr.dk/ Lisbeth Quass, Frederik Hugo Ledegaard Thim og Niels Fastrup: ”Stort netværk i Norden spreder disinformation: Rusland kører propaganda ud ‘med stor kraft’ ” 17.05.2023 https://www.dr.dk/nyheder/indland/moerklagt/stort-netvaerk-i-norden-spreder-disinformation-rusland-koerer-propaganda

[8] https://www.dr.dk/ DRTV: ”Skyggekrigen: Kampen om sandheden”. 03.05.2023. Citat af Serritzlev: SÆSON 1 EPISODE 3. Tidskode: 30:39. https://www.dr.dk/drtv/episode/skyggekrigen_-kampen-om-sandheden_382109

[9] Ibid. Se DR-journalisternes research: Tidskode: 20:54.

[10] https://twitter.com Profil: @JesperL01 Kommentar af Jesper Larsen 11.09.2019. https://twitter.com/JesperL01/status/1171752239058292736

[11] https://www.dr.dk/ DRTV: ”Skyggekrigen: Kampen om sandheden” 03.05.2023. SÆSON 1 EPISODE 3. Tidskode: 54:08. https://www.dr.dk/drtv/se/skyggekrigen_-kampen-om-sandheden_382109

[12] https://t.me Profil: Russian Embassy in Denmark Indlæg af Maria Zakharova 03.05.2023. https://t.me/rusembdk/620

[13] https://www.berlingske.dk/ ANDREAS LINDQVIST: ”Ukrainsk soldat og polsk skuffeselskab i søgelyset for nord Stream sabotagen”.21.05.2023. https://www.berlingske.dk/samfund/ukrainsk-soldat-og-polsk-skuffeselskab-i-soegelyset-for-nord-stream

Denne tekst blev første gang offentliggjort på Free21DK.org den 31.05.2023.

Licens: Line Lauridsen/Free21DK. CC BY-NC-ND 4.0

Bearbejdet af Team-Free21DK: Korrektur Emma. Research Lya. Layout Dorte.

Forfatterne nævnt i hvert tilfælde er ansvarlige for indholdet af de enkelte artikler. Indholdet af artiklerne og kommentarerne afspejler ikke nødvendigvis redaktionens eller udgiverens mening.

About Line Lauridsen

er cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet og har baggrund i filo- sofi. Hun har siden 2016 været aktivist i en række bevægelser, herunder Tid til Fred - Aktiv mod krig, oversætter og transskribent i TeamFree21DK siden 2019, og hun udgiver systemkritisk poesi og lyrik under navnet Line Kattepine, senest digtsamlingen "I Sundhedens Navn" om Covid-nedlukningerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *